Rapport från Frölunda torg 200423

 

Pär Thörn är författare, elektronmusiker och performanceartist. Hans senaste bidrag på Tillfällighetsskrivande var Albansk utmaning.

IMG_1387.JPG

Det är fyra gäster som just nu (klockan 12:53 (200423)) befinner sig på Subway vid ingång C1 i gallerian frölundatorg (ja, i officiella skrivelser stavas köpcentrumets namn med gemener precis som brödtexten i Röda Arméfraktionens skrifter).

1)    Jag som rapporterar detta medan jag funderar på varför jag valde att äta lunch här, om det inte hade varit bättre (både billigare och mer välsmakande) att cykla hem och slänga ihop en pasta med pesto och fetaost). Och varför valde jag att äta en ”Subway Melt” med kalkon? Jag gillar ju inte ens kalkon!!!! Det var något lockande med ljudet av ordet ”Melt” tror jag. 

2)    Gunilla som är klädd i en ljus jeansskjorta och vickar på foten fram och tillbaka, och talar med sin husläkare i en handsfree. På bordet framför sig har hon en liten kaffekopp. Hon säger: ”Vad vänder om jag slutar med de här tabletterna?” Gunilla tillhör två (eventuellt tre) riskgrupper men ”vägrar sätta sitt liv på paus”. ”Livet är ingen generalrepetition!” brukar hon säga med en samlad stark röst. 

3)    Oscar Corneliusson som sitter och väntar på att hans ”Sub of the day”, eftersom det är onsdag och vi befinner oss i Sverige är det: ”Spicy Italian” och enligt copywritern som skrivit säljtexten kommer ”Kombinationen av den kryddiga pepperonikorven och salamin garanterat få dina smaklökar att skutta av glädje.” (om vi hade befunnit oss i Nederländerna vid denna tidpunkt hade det istället varit Vegan Supreme (som marknadsförs så här: ”Vegan Supreme is een smakelijke nieuwe Sub. Gemaakt van kikkererwten en quinoa, gekruid met peterselie en koriander. Proef deze Sub met bijvoorbeeld Sweet Onion of BBQ-saus.”)). När den rödhåriga och groteskt krullhåriga samt strutsliknande Oscar Corneliusson ätit upp sin smörgås (utan att hans smaklökar tagit ett par skutt av glädje) med en mineralvatten skall han sätta sig på spårvagnen med namnet ”Hagge Geigert” och åka in till sitt arbete som telefonist på ett vaktbolag. Den observante hobbyfilosofen Corneliusson har uppmärksammat att virusets intrång i vardagen har ökat mängden skenalarm där medmänniskor trott sig bevittna inbrott. Hans hypotes är att det beror på en ökad uppmärksamhet till följd av färre distraktionsmoment i livet snarare än en förberedelse för en banal prepper-apokalyps. 

4)    Denna gäst är namnlös och det är tveksamt om han verkligen är en gäst. Han går nämligen in och ut ur snabbmatsrestaurangen med mycket jämna intervaller. På så vis är han både gäst och ickegäst. Inom loppet av fyra timmar, från klockan åtta till klockan tolv, går han från Subwayrestaurangens dörröppning (med texten: ”Our Ingredients. Your Masterpiece.”) till dess att han känner lukten av grillad SCAN-korv i Hemköps förbutik där han vänder och rör sig tillbaka mot Subway igen. Han passerar Flying Tiger, han passerar Kjell & Company, han passerar en sushirestaurang där ett kompisgäng försöker balansera social distansering och samkväm, han passerar mannen som står framför en gigantisk skylt med texten ”Dränera utan att gräva” och han passerar den nerlagda datorspelsaffären GameStop+. Efter fyra timmar tar den fjärde gästen (som också är en ickegäst) en paus då han ställer sig på parkeringen och dricker energidryck och röker. Han äter inte. Någon hunger erfar han ej. Sedan börjar fyra timmars gående arbete igen. Det finns en målmedvetenhet i rörelserna, som i kombination med den tomma blicken tyder på att han identifierar sig som en idealgestalt och att han genom dessa upprepade promenader fyller en kosmisk funktion – och det är utan tvekan så: varje kväll då han ser på Aktuellt klockan 21:00 framträder nämligen tecknen med glasklar skärpa: 

Hur kroppens skuggor på köpcentrumgolvets gråvita stenimitation korrelerar med smittans spridning.
Hur de medvetna och omedvetna vridningarna under dagen avspeglar sig i Statsepidemiologens stavelser.
Hur rörelsernas anomalier transformeras till produktivt bränsle för forskarhjärnornas laborativa sökande efter svaren på virusets frågor.                                        

 

Och därför måste gästen (som samtidigt är ickegästen) ständigt vara i rörelse. 

Och därför måste gästen (som samtidigt är ickegästen) ständigt vara i rörelse. 

Och därför måste gästen (som samtidigt är ickegästen) ständigt vara i rörelse. 

Annars rusar dödstalen. 

Annars ökar Putinfabrikernas cyberattacker mot den svenska staten och näringslivet. 

Annars slutar Tea Party-anhängarna stå med skyltar med texten: 

”BE MORE LIKE SWEDEN!” 

i direktsändning på CNN.

Allt hänger på honom nu.

När jag har skrivit färdigt rapporten ovan tar jag rulltrappan upp till andra våningen (handlingen gör att jag påminns om Nicholson Bakers roman ”Rulltrappan” (som gjorde ett mycket starkt intryck 1998 och just därför borde jag inte läsa om den)) och ser hur en grupp poliser står och käkar mjukglass från Seven Eleven samtidigt som de deltar i Operation Rimfrost. Jag funderar på om jag skall gå in på Clas Ohlson och leta efter en vattenflaska sport (rosa) som min dotter skall ha på förskolan men bestämmer att hon kan använda en gammal mineralvattensflaska istället.

*

Två minuter senare stannar en färdtjänstbil framför Seven Eleven och ut ur fordonet kliver en militant anarkokapitalist i sjuttioårsåldern klädd i en neongrön t-shirt med filosofen Robert Nozicks ansikte screen-tryckt i svart (så att det ser ut som Che Guevaras anlete brukade göra på Ung Vänster-aktivisters t-shirtar mellan cirka 1985 och cirka 2003 (med en ökning i samband med Rage Against The Machines storhetstid)) som verbalattackerar snutarna:

”På vilket sätt gör ni rätt för era stulna löner när ni står och mjukglassar i solgasset era parasitära byråkrathalvapor. Ut och bekämpa brott era dumdryga sölhögar. Ni är en skam för Sverige. Ni är en skam för Sverige.”

När poliserna närmar sig personifieringen av Nattväktarstaten hostar han vildsint och skriker:

”SARS-COV-2, SARS-COV-2, SARS-COV-2.”

Han har mycket svårt att få något flow i sitt gastande eftersom hans bakgrund är nationalekonomin snarare än hiphopen.

Pär Thörn